newsline

Är hästen frisk?

Islandshästen anses vara en hållbar och stark hästras och vanlig livslängd på en Islandshäst är mellan 25-35 år.

Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt. Fråga därför säljaren om hästens tidigare hälsostatus. Du kan själv kontrollera att hästen är vaccinerad mot stelkramp och influensa genom att få se i hästens pass, men utöver det rekommenderas att du anlitar en veterinär som besiktigar hästen.

Det är framförallt tre sjukdomar som man som blivande hästägare bör vara uppmärksam på: Spatt, sommarexem och fång.

Spatt är kronisk artros i glidlederna i bakbenens hasleder. Nuförtiden är det inte tillåtet att avla på hästar som har spatt, och sedan det infördes obligatorisk spattgranskning för hingstar har sjukdomsfrekvensen minskat märkbart. De absolut flesta hästar som får spatt blir halta. Hästar med ”utläkt spatt” kan bli ohalta igen och fungera i vardagsarbete, men är dock ofta något stela i bakdelen och kräver en del uppvärmning. Det är vanligt att veterinär kontrollerar detta vid en veterinärbesiktning genom böjprov av hasleden och även genom att ta röntgenbilder.

Sommarexem kan bero på olika saker men vanliga orsaker är överkänslighet mot sol och insekter. Som namnet tyder på förekommer detta framförallt på sommaren och symptomen är extrem klåda, framförallt i manen, manken och på svansen. Hästarna kliar gärna av sig både man och svans och blir svullna och kan få sår. Sjukdomen behandlas framförallt med förebyggande medel, så som att hålla hästarna på stall, använda solskyddsmedel, insektsmedel, exemtäcke och diverse salvor. Sjukdomen är vanligast bland hästar som är importerade från Island, även om den förekommer även bland svenskfödda hästar. På vintern kan det vara svårt att se om en häst har exem eller inte. Var därför noga, vid ett hästköp under vintertid, att fråga säljaren om hästen har exem och gärna ha det med i köpekontraktet.

Fång är en av de sjukdomar som drabbar Islandshästar som andra raser. Den vanligaste orsaken till fång på Islandshäst är felaktig utfodring. Sjukdomen orsakar en inflammation i hovens lamellager och sula och orsakar i flesta fall att hästen blir halt. Om sjukdomen har pågått under en tid finns det risk för att hovbenet roteras, vilket kan vara svårt att åtgärda. Dessa hästar undviker ofta att lägg tyngd på tådelen av hoven och står gärna med frambenen något framför sig, eller att de ser ut som att de lutar sig aningen bakåt för att få tyngden på trakterna. I flesta fall går det att åtgärda men man skall vara medveten om att en häst som har fått fång en gång löper alltid större risk för att få det igen och då framförallt under sommarhalvåret när hästen går på bete. Därför är det även viktigt här att du frågar säljaren om hästen haft fång tidigare i sitt liv.