newsline

Hästpassansökan – ingen knapp för att rapportera fölning

Om ditt sto av någon anledning inte har en betäckning registrerad i Hestur (moderlivsimport, tjuvbetäckning, utebliven rapportering eller stoavgiften är inte i ditt namn i Hestur) är det ändå möjligt att ansöka om grundregistrering och hästpass via systemet. Om du däremot vet att stoavgiften betalades i Hestur men dyker inte upp på din sida är det möjligt att någon annan betalade stoavgiften och har därför tillgång till rapporteringen och själva passansökan. Det är då möjligt för den personen att byta ägare på stoavgiften så att den syns på din sida.

Gör så här för att ansöka om grundregistrering och hästpass via Hestur om du inte har stoavgift:

  1. Ta ut en godkänd ID-kontrollant av kategori 1. Från ID-kontrollanten får du signalementsbekskrivning, chipmärkningsrapport samt tagelprov. Klicka här för att se hur detta skall se ut.
    • Kontrollera att signalementsbeskrivningen och chipmärkningsrapporten är korrekt ifyllda samt att tagelprovet är monterat enligt SLU:s anvisningar. Om något saknas eller är felaktigt innebär det merkostnad för dig som hästägare!
  2. Logga in i Hestur med ditt personnummer och Bank-ID
  3. På första sidan (Välkommen till Hestur) klickar du på den blåa knappen ”Ansöka om hästpass utan betäckningsrapport i Hestur” och fyller i informationen steg för steg. När detta är klart och du har betalat skickas din passansökan till registrator och du får ett ärendenummer.
    • Om det handlar om moderlivsimport borde betäckningen finnas registrerad i WorldFengur. Där kan du hämta betäckningsintyg som du sedan laddar upp i Hestur när du fyller i ansökan.
  4. Skicka in handlingarna från ID-kontrollanten till SIF-avel, Box 314, 532 24 Skara, märkt med ärendenumret du fick efter betalning.

Vad är det som registrator kontrollerar när din ansökan skall hanteras?

Som regel krävs alltid DNA härstamningskontroll mot fader. I följande fall krävs dock härstamningskontroll mot båda föräldrar:

  • Om individen inte är chipmärkt och signalementsbeskrivning utförd vid sidan av moder
  • Om det handlar om föl utanför språngrulla, dvs. ingen betäckning finns registrerad (t.ex. tjuvbetäckning)

När härstamningskontrollen är godkänd och registrerad i WorldFengur utfärdas hästpasset och skickas med rekommenderad post.