newsline

Ansökan om hästpass med rapporterad betäckning i Hestur

När ditt sto har fölat är det dags för dig att rapportera resultatet av betäckningen i Hestur. Detta gör du på första sidan i Hestur (Välkommen till Hestur). Där finns listade de ston som har stoavgift från föregående säsong och hingsthållaren har rapporterat betäckningen. Observera att detta är endast de ston där du står som ägare av stoavgiften. Om du saknar något sto här är det antingen på grund av att hingsthållaren inte har rapporterat betäckningen, eller att någon annan har betalat stoavgiften.

Hur byter jag ägare på en stoavgift?

När du har rapporterat fölningen har du redan påbörjat din passansökan via Hestur! För att fortsätta med din passansökan:

  1. Ta ut en godkänd ID-kontrollant av kategori 1. Du kan hämta underlag till ID-kontrollanten i Hestur. Från ID-kontrollanten får du signalementsbekskrivning, chipmärkningsrapport samt tagelprov. Klicka här för att se hur detta skall se ut.
    • Kontrollera att signalementsbeskrivningen och chipmärkningsrapporten är korrekt ifyllda samt att tagelprovet är monterat enligt SLU:s anvisningar. Om något saknas eller är felaktigt innebär det merkostnad för dig som hästägare!
  2. Gå till hästlistan (i menyn längst upp) och hitta ditt ”Föl utan pass”. Där kan du klicka på knappen ”Passansökan” och fylla i informationen steg för steg. När detta är klart och du har betalat skickas din passansökan till registrator och du får ett ärendenummer.
  3. Skicka in handlingarna från ID-kontrollanten (signalementsbeskrivning, chipmärkningsrapport samt tagelprov) till: SIF-avel, Box 314, 532 24 Skara, märkt med ärendenumret du fick efter betalning.

Hästen registreras i WorldFengur i turordning och efter en godkänd härstamningskontroll mot fader utfärdas hästpasset som skickas med rekommenderad post.

Vad är det som registrator kontrollerar vid registrering av fölet?