newsline

Bedömningskalkyl

Publicerat den 11-10-2019

Ändring av viktning på egenskaper in i totalpoäng på avelsbedömningar har varit i debatten de senaste två åren och för ett par dagar sedan presenterades det förslag som kommer läggas fram på FEIFs årsmöte i februari 2020. Om förslaget röstas igenom så innebär det att ändringarna kommer att gälla från och med nästa år.

För att spekulera i effekten av att ändra faktorerna på hästarnas totalpoäng har vi tagit fram ett excel dokument där du själv kan fylla i bedömningspoäng samt vikta egenskaperna efter eget huvud. Du får då se vad den hypotetiska hästen hade fått för exteriör, ridegenskaper och totalpoäng i dag, enligt förslaget samt enligt ditt egna förslag.

Dessutom är tanken att särskild fyrgångspoäng ska räknas på alla hästar från och med nästa år. Detta görs genom att fördela passens vikt proportionellt på övriga egenskaper i ridegenskaperna. Denna fyrgångspoäng är även inkluderad i dokumentet.

Bedömningskalkyl

Vill du dela detta med dina vänner?