newsline

Avelsbedömningar – nyheter 2019

Publicerat den 15-05-2019

Snart drar bedömningssäsongen igång, med första start på Margaretehof 28 maj. I år är det dessutom VM år och generellt är det den högst bedömda hästen i varje åldersklass som är uttagen för att representera svenskt avelsarbete. Då anmälningstiden till VM utgår i Juli är Axevalla 26-30 juni sista bedömningstillfället som är aktuellt för uttagning av avelshästar till VM.

DNA

I år är det krav på alla ston och valacker som visas på avelsbedömning att det finns registrerad DNA analys på dem i WorldFengur. Som tidigare är det krav på alla hingstar att det finns registrerad fullständig härstamningskontroll samt för hingstar 5 år och äldre att det finns spattgranskning registrerad i WorldFengur.

Spirit

Från och med i år är det möjligt för domarna att sänka hästens poäng för spirit på öppna bedömningen om den visar uppenbar olydnad, spänning eller tydlig brist på samarbetsvilja. Den arbetsregel som tidigare implementerades om spirit gäller även i år:

För de högre poängen i spirit ska domarna beakta hur hästen saktar ner och vänder. Om det inte är möjligt att sakta ner och vända inom den markerade bedömningssträckan (250 meter) är max poäng 8,0 för spirit. Undantag är om hästen kommer i hög hastighet i galopp eller pass så länge avsaktningen är smidig och utan motstånd. Om hästen försvinner från domarnas syn är högsta möjliga poäng för spirit 7,0. För att höja poäng för spirit på öppna bedömningen behöver hästen även där kunna sakta ner utan motstånd inom den markerade bedömningssträckan.

Bedömning av hovar

Under en lång period lades det stor vikt vid att trakterna inte var för låga eller sluttande, att hovarna inte var för breda och att hoven skulle vara djup. För några år sedan började det bli uppenbart att det blev mera och mera vanligt att problemen började att gå åt andra hållet inom rasen, dvs. för höga och stupande trakter och för trånga hovar. Då hovens djup har mest att göra med hur mycket vuxen den är har man nu börjat fokusera mera på formen på sulan utöver djupet, dvs. att sulan är välvd. På domarseminarium förra året diskuterades dessa punkter med hovslagare och veterinär och domarna fick tydligare riktlinjer om hur dessa problem skulle hanteras vid bedömningen av hovar, inom ramen för gällande domarhandledning.

Det har länge stått i FEIFs regler om avelsbedömningar att det inte är tillåtet att hovarna är målade eller kladdiga (t.ex. med olja eller svart skokräm). Detta har däremot inte alltid tagits på allvar av varken domare eller mätpersonal. I år ska det bli ändring på det eftersom domare har blivit uppmerksammade på att de har bättre förutsättningar för att värdera hovarnas hornkvalitet om de inte är manipulerade på detta sätt. I år kommer med andra ord den redan gällande regeln följas och hästar som kommer till mätning eller exteriörbedömning med färgade eller oljade hovar kommer behöva tvättas av och torkas innan de kan fortsätta sin bedömning.

Utöver detta kommer det under året pågå datainsamling av utökade mätningar av hovarna, där man nu mäter förutom längden på tån, även längden på trakterna, hovens bredd samt kronrandens bredd. Dessa mått kommer i år inte användas vid bedömningen av hovar men tanken är att studera dessa mått efter årets alla bedömningar för att se om de kan komma till nytta vid formulering av ny domarhandledning som ska börja gälla från och med nästa år.

Vill du dela detta med dina vänner?