newsline

Avelsdag på Grönåker 15 september – Tidsprogram

Publicerat den 12-09-2018

På lördag 15 september är det dags för avelsdag på Grönåkers farm i Västerbottens län. Det blir något utökat program från det som tidigare har annonserats på grund av många anmälda hästar. Det blir totalt 13 föl- och unghästar som mönstras på förmiddagen och på eftermiddagen är det 13 hästar som exteriörbedöms. Domare och föreläsare för dagen är Heimir Gunnarsson, avelsledare i Sverige och Þorvaldur Kristjánsson, avelsledare på Island. Publikbiljetter finns att köpa i Hestur för 250 kr och inkluderar både lunch och middag, samt tillträde till föreläsningar.

Program:

09:00 – Föl- och unghästmönstring
12:30 – Lunch
13:30 – Föreläsning: Dr. Þorvaldur Kristjánsson berättar om hur hästens exteriör skapar förutsättningar för ridbarheten och hur bedömning av hästens exteriör går till. Föredraget baseras på Þorvaldurs revolutionerande doktorsavhandling som handlade om just sambandet mellan exteriör och ridegenskaper på Islandshästar. Þorvaldur är avelsledare på Island tillika en av de mest erfarna avelsdomarna på Islandshästar. Han leder dessutom just nu det arbete som pågår med utvecklingen av bedömningssystemet för Islandshästar och domarhandledningen.
15:30 – Exteriörbedömning
18:00 – Middag
19:00 – Föreläsning och diskussioner: Heimir Gunnarsson, avelsledare för islandshästar i Sverige berättar om hur avelssystemet för Islandshästar ser ut i Sverige i dag och vilka förändringar som kan väntas. Här blir det också tid för diskussioner och möjlighet för närvarande att framföra sina synpunkter och idéer.

Startlistor:

Föl- och unghästmönstring

1. Föl u. Lillian från Grönåker  e. Hringur frá Skarði
2. Föl u. Rökkvadís från Eifurgården  e. Stormur frá Ytri-Bægisá
3. Föl u. Eva-Líf från Grönåker e. Hringur frá Skarði
4. Föl u. Litla-Una från Grönåker e. Hringur frá Skarði
5. Föl e. Tign från Djursnäs e. Stormur frá Ytri-Bægisá
6. Föl e. Elísa från Grönåker e. Hringur frá Skarði
7. Drakúla från Silverfall, 1 år
8. Ballerína från Torstensbacke, 1 år

PAUS 15 minuter

9. Adela från Grönåker, 1 år
10. Aska från Blåhed, 1 år
11. Kristína från Grönåker, 1 år
12. Smiður från Vittraheim, 1 år
13. Villimey från Cornercreek, 2 år
14. Sif från Grönåker, 2 år
15. Björk från Tavelsjö, 2 år
16. Gerð från Grönåker, 2 år
17. Fagri från Backsjöänget, 2 år

Exteriörbedömning

Mätning av hästarna sker mellan kl. 11:00 och 12:30

1. Irma-Li från Grönåker
2. Frami från Fagerland
3. Siggi från Grannäs
4. Músík från Ekogården Berget
5. Hermine –
6. Álfadís från Linden
7. Daladís från Agersta
8. Fála frá Skeiðvöllum
9. Iðunn från Slätterne
10. Kjarnorka från Gunvarbyn
11. Vaka fra Linå Mark
12. Vilma från Grönåker
13. Stormur från Nangen

Vill du dela detta med dina vänner?