newsline

Fel priser på passansökningar i Hestur

Publicerat den 06-10-2017

I början på veckan gjordes en uppdatering i Hestur av beräkningar på hur många DNA analyser som skall genomföras vid passansökan. I alla normala fall, när betäckning är registrerad och signalementsbeskrivning är utförd vid sidan av moder, skall endast härstamningskontroll mot fader göras. Eftersom alla hingstar som löser licens har registrerad DNA analys behövs i dessa fall endast DNA typning av fölet som skall registreras. Däremot om betäckning är utanför språngrulla eller om signalementsbeskrivning inte är utförd vid sidan av moder behövs härstamningskontroll mot båda föräldrar och då kontrollerar Hestur om det finns registrerad DNA analys på föräldrarna för att beräkna hur många analyser behövs för att härstamningskontrollen skall kunna genomföras. Där blev det som sagt fel i systemet som innebär att flera har råkat ut för att få betala för fler analyser än de skulle.

Vi kommer att kontakta de hästägare som har råkat ut för detta för att återbetala det som blev betalt för mycket. För att skynda på processen får ni som har ansökt om hästpass denna veckan gärna kolla hur det ser ut på det kvitto som finns i Hestur under ”min profil” och ”inköp”. Om ni har betalat för flera DNA analyser än ni skulle får ni gärna maila till avelsledare@sifavel.se och ange ärendenr (det hittar ni under ”Mina ärenden”) och kontouppgifter för återbetalningen.

Vill du dela detta med dina vänner?