newsline

Svenska hästars registreringsnummer

Publicerat den 15-09-2017

Från och med årskullen 2017 får Svenskfödda islandshästar utdelat registreringsnummer som inkluderar information om vart i Sverige hästen kommer ifrån. Registreringsnummer på Islandshästar utformades från början med denna avsikt och på Island har detta system använts sedan registreringsnumrena började användas i slutet på åttiotalet.

I grund och botten fungerar det så att varje gårdsnamn kopplas till ett områdesnummer som i Sverige bygger på län. Det är då gårdsnamnets ägares adress som avgör till vilket område gårdsnamnet är kopplat. På det viset får hästarnas ursprung (från) en geografisk anknytning. I och med att det är gårdsnamnet som kopplas till områdesnumret kommer sökresultat i WorldFengur på områdesnummer även fungera retroaktivt även om hästar födda före 2017 inte har områdesnumret inbakat i sitt registreringsnummer. Eftersom använding av ursprungsnamn har varit något annorlunda i Sverige jämfört med den isländska traditionen innebär detta att sökresultat i WorldFengur baserat på områdesnummer kan bakåt i tiden leda till att det inte är hästarnas geografiska ursprung som kommer upp om uppfödaren har flyttat utan att byta ursprungsnamn. Som det låter då är tanken med ”Från” att säga till om varifrån hästen kommer. Den isländska traditionen är att hästarna kommer ifrån någon gård vilket innebär att när uppfödaren flyttar så blir det också ett nytt ursprungsnamn på de kommande årskullarna. Gott exempel är Olil Amble som tillsammans med sin sambo Bergur Jónsson har nu flera gånger blivit årets uppfödare på Island. Olil bodde tidigare i Selfoss vilket innebär att de hästar hon födde upp under tiden fick ursprungsnamnet ”frá Selfossi”. Hon flyttade sedan till gården Syðri-Gegnishólar (som ligger strax utanför Selfoss) och därmed blev hästarna som föddes därefter ”frá Syðri-Gegnishólum”. Därför är t.ex. de välkända helbröderna Álfur frá Selfossi och Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum uppfödda av samma person, som helt enkelt hade flyttat.

I och med att man i Sverige har valt att varje uppfödare måste ha ett unikt ursprungsnamn på hästarna har man därmed gjort det svårare för uppfödare att använda det faktiska gårdsnamnet som ursprungsnamn. Sedan svenskfödda islandshästar började registreras förekommer det 5.593 olika uppfödare i våra register med sammanlagt 3.795 unika ursprungsnamn (ofta flera personer bakom varje ursprungsnamn). Alla dessa ursprungsnamn är därmed ”tagna” och kan inte användas av någon annan i framtiden, så som reglerna ser ut idag. Av dessa ursprungsnamn är det 40 som inte har använts sedan på ´80 talet, 334 inte sedan på ´90 talet och 930 som inte har använts de senaste 10 åren, men är trots det ”tagna” för alltid. Till exempel var det endast 401 ursprungsnamn som användes år 2016 (knappt 11% av alla ”tagna” ursprungsnamn). Dessutom är det 80% av alla de tagna ursprungsnamnen som endast har använts på 5 eller färre hästar. Av denna anledning håller nu SIF avels styrelse på att se över de regler som nu gäller i Sverige och finns skrivna i våra Plan och riktlinjer.

hastar.gardsnamn

Registreringsnumret är nu uppbyggt som följer:

Landskod Födelseår Kön Område Löpnummer
SE 2018 1 11 123

Könskoden 1 innebär att det är hingst och 2 betyder att det är sto. Hästen i exemplet här ovan är med andra ord en hingst, född i Sverige år 2018 och uppfödaren bor i Stockholms län.

Genom att söka på hästar i WorldFengur med registreringsnummer SE2017111 får ni upp alla hingstar ifrån Stockholms län år 2017. Om ni sedan ändrar till SE2017211 får ni alla ston födda 2017 ifrån Stockholms län. Det går även att söka på SE2017 och ange områdesnummer 11 för att få upp lista med både ston och hingstar som kommer ifrån detta län.

Lista över områdesnummer i Sverige:

Stockholms län – 11
Uppsala län – 13
Södermanlands län – 14
Östergötlands län – 15
Jönköpings län – 16
Kronobergs län – 17
Kalmar län – 18
Gotlands län – 19
Blekinge län – 20
Skåne län – 22
Hallands län – 23
Västra Götalands län – 24
Värmlands län – 27
Örebro län – 28
Västmanlands län – 29
Dalarnas län – 30
Gävleborgs län – 31
Västernorrlands län – 32
Jämtlands län – 33
Västerbottens län – 34
Norrbottens län 35

län.nr

Vill du dela detta med dina vänner?